Välkommen på en temadag för hållbart lantbruk!

Fokus för dagen är naturbete, ekologisk produktion och lokal försäljning med föreläsare från WWF, SLU, Länsstyrelsen Blekinge, Hushållningssällskapet och lokala företagare och lantbrukare.

Plats: Äggaboden i Ronneby

Datum: 27:e mars

Tid: 9:00 – 13:00

Hela programmet hittar du här: Inbjudan Hållbart lantbruk Temadag (PDF)

Välkommen!

Anmäl dig via mattias@blekingearkipelag.se eller på 070-63 22 545

Läs det senaste nyhetsbrevet – klicka på bilden för att läsa det i din webbläsare.

Blekinge Arkipelag vill idag kungöra två fina effekter av att vi skickade vår skrivelse till regering och centrala myndigheter den 31 aug. Dels har allmänheten bidragit med 8500 kronor till arbetet med fortsatt tiaminforskning.

Pengarna kommer att användas till att hålla ett större informationsmöte om tiaminbristen i miljön den 22 januari 2019. Nationella och lokala politiker samt företrädare för centrala och regionala myndigheter bjuds in att lyssna till forskare från olika universitet. Även Mörrums Kronolaxfiske och Eriksberg Hotel & Nature reserve kommer att finnas på plats för att berätta om sina erfarenheter. Tack till alla som bidragit och gör informationsmötet möjligt!

En annan mycket behjärtansvärd insats och effekt är att Länsstyrelsen Blekinge författat ett liknande brev som skickats till samma mottagare och kommer att ge ovärderligt stöd åt vår skrivelse, det tackar vi också för!

Här kan ni läsa brevet.

Välkommen till Blekinge Arkipelags info- och idémöte tisdagen 25 september!

På kvällens agenda:

18:00 Ordförande Carl-Martin Lanér hälsar välkomna.

18:10 Projektteam Arkipelagrutten berättar hur arbetet fortskrider med våra kust- och skärgårdsleder samt de nya produkter som utvecklas för rutten, ARK56.

19:00 Fika och frågestund.

19:15 Föreningens samordnare och kommunernas landsbygdsutvecklare berättar om innehållet i Blekinge Arkipelags nya verksamhetsplan 2018-2020. Mycket kul och meningsfullt på gång som bidrar både till hållbar utveckling och bevarande!

20:00-21:00 Idéverkstad där mötets deltagare bjuds in att delta i biosfärområdets verksamhet. Inga måsten och inga förkunskaper krävs, bara intresse för vad som är hållbart för människa och natur. I nuläget finns tankar om tre-fyra team som har fokus på olika insatser.

 

Anmäl deltagande senast måndagen den 24/9 till mattias@blekingearkipelag.se

Har du frågor inför mötet går det bra att ringa Mattias, 070-63 22 545

 

Vi ses på Naturum i Ronneby 25/9 kl. 18:00!

 

Inbjudan idemöte 25 sep

Nätverksträff #6 på Skärva gård

Med hjälp av en inspirerande och klarsynt Marcus Eldh från Wild Sweden fokuserade vi  på frågan ”Vem är din favoritgäst?” och pratade om varför frågan är så viktig.

• Vem vill du ska komma till dig – och vad vill denna gäst ha? Vad tycker hen om när det gäller mat, smaker, inredning, tempo, upplägg, information via telefon, webben eller brev, priskänslighet, osv. osv.. Tänk efter, fråga, skapa en personlighet att utgå ifrån – i allt du gör!

• Se långt bort istället för på grannen. Någon har gjort något liknande – och gjort det bra. Du behöver inte göra som andra, inspireras bara av de som gör det bra!

• Samarbeta och se dig själv som kunden gör. En besökare bryr sig inte om vem som betalar kockens lön – bara maten är bra. Köp in och leverera det din favoritgäst vill ha – och sälj i ditt namn!

• Överträffa förväntningar genom att försöka förverkliga drömmar. Ingen reklam eller Facebook-inlägg kan mäta sig med kraften i att leverera en riktigt bra produkt.

 

Hälsa på i Kerstin och Tomas ängsträdgård på Aspö!

Kerstin Ström är biosfärambassadör och har med sin man Thomas ett hus på Aspö. Under lång tid har de vårdat husets trädgård för att skapa en riktig äng, vilket med sin mångfald är en allt ovanligare syn. Nu bjuder de under en dag i april och en i maj in till att besöka den!

Så här skriver Kerstin till oss på biosfärkontoret:

Öppen ängsträdgård 2018

Vi har gjort vår steniga tomt kring Aspöhuset från 1895 till en äng med trädgård, dessutom med en del ”betesmark”, i vårt fall betad av rådjur. Vi försöker göra den attraktiv för bin, humlor, fjärilar och fåglar. Vi har många, vackra ängsblommor att glädjas åt. Gräsklippningen begränsas men i stället blir det ängsslåtter med gräsräfsning i slutet av sommaren.

Välkommen att besöka vår äng till fots söndag 29/4 kl 10-16 och lördag 26/5 kl 10-16

/Kerstin Ström och Thomas Troeng

stromtroeng (at) gmail.com

Vägbeskrivning: Gå längs Madviksvägen från färjan, tar 10-15 minuter. Efter en lång raksträcka och före skylten ”Hornudden” finns en liten vit brevlåda med ”70”, som markerar avtaget till vår äng. Parkering vid färjeläget eller vid Aspö livs.

 

 

Välkommen till årsmöte i den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag

 

Tid:  Måndagen 23 april 2018, kl 18.00
Plats: Gröna rummet, Soft Center, Etapp 3, plan 1, Ronneby (adress Fridhemsvägen 8, 372 25 Ronneby)

Anmäl ditt deltagande via mejl till info@blekingearkipelag.se, så vet vi hur mycket fika vi ska beställa.

PROGRAM

  • Årsmötesförhandlingar
  • Föredrag av Patrik Jonsson, Milou Communication, om processen för framtagandet av varumärket för Arkipelagrutten
  • Fika

 

HANDLINGAR